Ty tworzysz historiê ¶wiata Gothic...
Gdy siê zbudzi³em w pierwszej chwili uderzy³ mnie potworny ból g³owy oraz widok jak "przez mg³ê". Spojrza³em na tego cz³owieka i w pierwszej chwili zamiast zachowaæ spokój, opar³em d³oñ na moim no¿u. Nie wiem gdzie podzia³ siê mój ³uk, a nawet nie pamiêtam nic co dzia³o siê po starciu z wilkiem. Nie by³em w stanie oprzeæ siê, wiêc pozosta³em w pozycji le¿±cej. Czu³em siê jak g³upiec. Gdy wreszcie u¶wiadomi³em sobie co powiedzia³ do mnie ten mê¿czyzna odpowiedzia³em:
-¯yjê.. Kim jeste¶? Jak tutaj trafi³em? Gdzie ja w ogóle jestem? Gd-Gdzie mój ³uk? - ostatnie pytanie by³o dla mnie najwa¿niejsze, bo przecie¿ ten ³uk jest moj± pami±tk± po dziadku! By³em wdziêczny temu cz³owiekowi, ale nie zamierza³em mu w najbli¿szym czasie zaufaæ. Skóra nied¼wiedzia by³a na prawdê wygodna wiêc nie zamierza³em siê ruszaæ. Spojrza³em tylko na moj± ranê i westchn±³em.
- Spokojnie. Tu jest Twój ³uk. - zacz±³, wskazuj±c na Twoj± broñ. - Tam te¿ s± Twoje strza³y. Pozosta³o piêæ. - mówi³ powa¿niej. - Nie powinno Ciê obchodziæ, kim jestem. Wa¿ne jest to ¿e uratowa³em Ci ¿ycie. Pewien cz³owiek powiedzia³ mi ¿e chce siê z Tob± spotkaæ. Ja mia³em Ciê tylko odnale¼æ. We¼ proszê ten list. - powiedzia³ niskim i powa¿nym, bardzo powa¿nym tonem nieznajomy, wrêczaj±c Ci zapieczêtowan± kopertê. Po chwili siê podniós³. Da³ Ci "Pe³niê ¯ycia", potê¿ny eliksir. Po wypiciu go, pomóg³ Ci wstaæ. W ci±gu kilku minut spakowa³ obóz i ruszy³ w gêstwiny. - Do Khorinis, jest niedaleko, na zachód st±d. - krzykn±³, odchodz±c. Obok siebie widzisz dwie wilcze skóry, które najprawdopodobniej pozostawi³ Ci w nagrodê...
Spojrza³em na niego z podziwem, gdy¿ ten cz³owiek uratowa³ mi ¿ycie i zostawi³ dwie skóry, które móg³ równie dobrze sprzedaæ i zarobiæ. Pewnie w ¿yciu go ju¿ nie zobaczê, ale gdy go znajdê sowicie mu za t± pomoc zap³acê. Spojrza³em na moj± d³oñ w której by³a koperta z listem. Nie czekaj±c otworzy³em kopertê i zacz±³em czytaæ to co by³o napisane na ma³ym kawa³ku papieru. Ciekawe kto mnie szuka i kto zleci³ odnalezienie mnie. Mo¿e kto¶ mnie potrzebuje? - zapyta³em sam siebie na g³os przed przeczytaniem. Odpowiedzi do moich pytañ znajdê pewnie w tym li¶cie.
Mê¿czyzna znikn±³, odchodz±c daleko st±d. Otworzy³e¶ list i zacz±³e¶ go czytaæ.
Nadesz³y czasy, w których wojna jest jedynym rozwi±zaniem konfliktu. Czasy, które spokojnie mo¿na nazwaæ latami krwawymi i niezbyt chlubnymi dla nas wszystkich.Im d³u¿ej siê ¿yje, tym bardziej dostrzega siê, ¿e na ¶wiecie nie ma nic poza bólem, cierpieniem i pustk±. Widzisz, na szczê¶cie ten porz±dek ¶wiata mo¿e zostaæ przerwany. Mo¿na stworzyæ nowy ¶wiat, stworzyæ now±, piêkn± rzeczywisto¶æ...
Je¿eli chcia³by¶ dowiedzieæ siê wiêcej, spotkajmy siê podczas nastêpnej pe³ni na polanie ze strumieniem...
To by³ koniec listu.
Czy¿by autor tego listu to by³ ten sam mê¿czyzna, który mnie uratowa³? - to by³o pierwsze moje pytanie po przeczytaniu tej kartki. No nic, udam siê wiêc na to spotkanie, ale najpierw zamierzam i¶æ do karczmy porz±dnie siê napiæ. Podesz³em do miejsca w którym le¿a³y ³uk i strza³y oraz zarzuci³em je na plecy, a skóry wzi±³em do rêki w miarê delikatnie, ¿eby ich nie pognie¶æ. Popatrza³em w stronê zachodu i powiedzia³em: Dziêkujê Ci Innosie za to, ¿e pozwoli³e¶ mi prze¿yæ - po czym poszed³em spokojnym krokiem jako "zwyciêzca" w stronê Khorinis.
Polowanie zakoñczone.
PODSUMOWANIE:
|+ 1PN
|+ 2 £uki
|+ 1 My¶listwo
|- 5 strza³
|+ 2 Skóry Wilka (dobra jako¶æ)
|+ 1 Pe³nia ¯ycia
|+ Tajemniczy List